Arama Sonuçları : 0
Başkanlıklarının teşkilat ve görevleri hakkında
http://www.dap.gov.tr/media/
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Logo
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
DAP Logo

DAP Bölgesi Arı Yetiştiriciliği Sorunları masaya yatırıldı

21,Aralık 2016 Çarşamba 11:21:38

DAP Bölgesinde arıcılığın geliştirilmesi, üretim verimliliğinin artırılması için yetiştiricilerin problem ve çözüm önerilerine yönelik görüşlerinin ele alındığı bir toplantı yapıldı.

DAP İdaresi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, İdarenin sorumluluk sahasında yer alan illerin Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları, Üniversite öğretim görevlileri ile Tarım Teşkilatı temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, “Bölgemiz, bitki florası bakımından oldukça zengin bir genetik çeşitliliğe sahiptir” tespitinde bulundu. Güler, “Ancak bu durum elde edilen bal verimine bakıldığında istenilen düzeyde değildir. Doğu Anadolu, arıcılık için gerekli tüm avantajlara sahip olmasına rağmen ticari arıcılığın gereği olan birim başına bal verimi bakımından gerilerde kalması Bölge arıcılığı için düşündürücüdür. Tüm bu unsurların yanı sıra gelişmiş ülkelerle diğerleri arasındaki en temel farklılık örgütlü olmaları ve her alanda eğitimli olmayı temel prensip edinmeleridir. Bu ülkeler arıcı eğitimine, seleksiyon ve ıslah çalışmalarında görev alacak uzman kadro yetiştirilmesine önem vermektedirler. Bu toplantı, Bölgede koloni başına bal veriminin düşük olmasında etkili olan faktörleri belirlemek ve konunun önemini vurgulamak için düzenlenmiştir” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından, 4 ayrı çalışma grubunun oluşturulduğu toplantıda, üretim ve pazarlama konuları ayrı ayrı ele alınarak görüşüldü. Üretimle ilgili, Bölgede Damızlık Üretim Merkezini kurulması, arıcılık yapılacak alanlarla ilgili Coğrafi Bilgi Sisteminin oluşturulması, arıcılıkla ilgili eğitimlerin Erzurum, Van ve Elazığ’daki DAP Çiftçi Eğitim Merkezlerinde verilmesi, yaylaların altyapısının iyileştirilmesi, Bölge illerine hizmet edecek Bal Akreditasyon Merkezinin kurulması, saf Kafkas arıcılığın yapıldığı Ardahan’a kışlatma yerlerinin yapılması konuları üzerinde duruldu.

Pazarlamayla ilgili sorunların yer aldığı ikinci bölümde ise denetim, rekabet, tescil, markalaşma, paketleme, depolama, fiyat, kalite, tanıtım ve ürün çeşitliliği konularına değinildi. Sahte bal üretimi için denetim, festival ve fuarlar yoluyla tanıtım, arı ürünleriyle tedavinin yapıldığı Apiterapi merkezinin kurulması için çalışma başlatılması istendi. Markalaşmayla ilgili ise Bölgede öne çıkan et ve bal ürünleri için TÜSSİDE ile yürütülen çalışmaların devam ettiği, yol haritasının ise bu çalışması sonunda yapılacak toplantılarla belirlenebileceği üzerinde duruldu.




Tüm Haberler


Diğer Haberler


E-Bilgi Kayıt Formu

E-Bilgiden yararlanmak için kayıt olunuz!


Adınız, Soyadınız :
E-posta Adresi :
Şehir :
Gsm Numaranız :