Arama Sonuçları : 0
Başkanlıklarının teşkilat ve görevleri hakkında
http://www.dap.gov.tr/media/
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Logo
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
DAP Logo

PROJE FİKRİNİ YATIRIMA DÖNÜŞTÜRDÜK: GLUTENSİZ BİSKÜVİ

16,Eylül 2021 Perşembe 19:37:30

DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin desteğiyle bir proje fikri daha hayata geçti. Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından çölyak hastaları için kayısı çekirdeğinden ve dut meyvesinden üretimi yapılan glütensiz bisküvi tesisinin açılışı yapıldı.

Kayısı Araştırma Enstitüsünde düzenlenen açılış programına Vali Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Özdoğan, TAGEM Daire Başkanı Gökhan Kızıltepe, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ve Çölyak Derneği üyeleri katıldı.

Açılış töreninde konuşan Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, söz konusu çalışmayla çölyak hastalarına hitap etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Erdoğan: “Ürettiğimiz bisküvide glüten yok”


“Günlük 3 bin bisküvi üretebiliyoruz. Bunu artırabiliriz. Vardiya sistemine döndüğümüzde 8-10 bine çıkarabiliriz. Bisküvimizi öncelikle çölyak hastalarına ulaştırmak istiyoruz. Sonrasında da gençler ve çocuklara sunmayı istiyoruz. Bisküvimizin besleyici özelliği var, kimyasal içeriği yok. Şu anda satış aşamasındayız. Özellikle Malatya’da bulunan belediyeye bağlı Esenlik şirketinin büfelerinde değerlendiriyoruz. Kadın girişimci kooperatiflerinde, onların talepleri üzerine üretim yapıyoruz. Üretimi gittikçe artıracağız, kendi satış yerlerimizde satmaya başlayacağız. Önümüzdeki süreçte glütensiz kek, simit ve ekmek de üreteceğiz.”

Erdoğan, proje kapsamında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının kendilerine 200 bin liranın üzerinde bir makine ekipman desteği sağladığını sözlerine ekledi.

Vali Baruş: “Kayısı mamullerini çeşitlendirmemiz gerekiyor”


Törende konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, “Kayısı Malatya için stratejik bir ürün, çünkü Malatya’nın tarım topraklarının %20’si kayısı ağaçları ile kaplı ve Malatya ekonomisi içerisinde kayısı üretimi ve ticareti çok önemli bir role sahip. Tabi kayısı Malatya için çok önemli ama bu kayısı ürününü katma değeri daha yüksek bir hale getirmek, Malatya ekonomisi için daha fazla gelir getiren bir kaynak haline getirmek için çalışmamız gerekiyor. Bugün kuru kayısı ihracatında Malatya’nın yıllık yaklaşık geliri 300 milyon dolar civarında. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın kayısı ticaretinde çok önemli bir payını Malatya alıyor. Yine kayısının yanında kayısıdan elde edilen diğer ürünlerden olan kayısı çekirdeğinin dünya piyasasına sunulması anlamında da önemli bir payımız var.” dedi.
Tesisin, Kayısı Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışmasının çok önemli olduğuna değinen Vali Baruş, şunları kaydetti:

“Çünkü Kayısı Araştırma Enstitüsünde değerli arkadaşlarımız, akademik personelimiz güzel çalışmalar yapıyorlar ki bugün tattığımız ve insanların istifadesine sunulacak olan kayısı çekirdeğinden ve dut kurusundan üretilmiş olan glutensiz bisküvi bu ürünlerden birisi. Bir de burada üretilen ürünlerin Malatya’nın markası olarak dünya piyasasına sunulması anlamında da Sanayicilerimizle birlikte çalışılması çok önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

AK Parti Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık ile Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın da selamlama konuşması yaptığı törende, daha sonra tesisin açılışı yapıldı, konuklara glütensiz bisküvi ikram edildi.










Tüm Haberler


Diğer Haberler


E-Bilgi Kayıt Formu

E-Bilgiden yararlanmak için kayıt olunuz!


Adınız, Soyadınız :
E-posta Adresi :
Şehir :
Gsm Numaranız :