Bölgenin İlk ve Tek ‘Glütensiz Kafe ve Fırını’ Edremit’te Açıldı

Van’ın Edremit Belediyesi tarafından, dışarıya bağımlı kalmadan glütensiz tüm ürünlerin kendi üretimi olan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk ve tek olacak olan ‘Glütensiz Kafe ve Fırın’ hizmete açıldı.

SADECE VAN DEĞİL, BÖLGEDEKİ TÜM ÇÖLYAK HASTALARIMIZA UMUT IŞIĞI OLDU

Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Süleyman Engin, Başkan Say’a projeden dolayı teşekkürlerini ileterek, bölgeye hizmet verecek olan böylesi bir merkezin önemli yer olduğunu ifade etti.

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise sosyal belediyecilik anlamında bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 2 yıl önce Van’da çok ciddi sayıda çölyak hastasının olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Başkan Say, bu anlamda proje ekibi ile bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Çölyaklı hasta sayının yaklaşık 5 binlerde olduğunu vurgulayan Başkan Say, “Çölyak hastalarının özellikle küçük yaştan itibaren sindirim sisteminde kaynaklanan bir problemle beslenmeleri sıkıntıya giriyordu. Bu anlamda da Gaziantep’ten, Adana’dan ve Malatya’dan bu tarafa herhangi bir tesis bulunmamaktaydı. Biz de bu tesisin çalışmalarını gerek DAP İdaresi ile gerekse de kendi proje ekibimiz ile projeyi hayata geçirdik. Ramazan ayında beğeni üretimleri yaptık. Bu süreçte Süleyman Engin Hocamız kendi işletmesiymiş gibi özveriyle çalıştı. Bu projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah sadece Van değil, bölgedeki tüm çölyak hastalarımıza bir umut ışığı oldu. Ürünlerin Van’daki hastalarımıza ulaşımı konusunda da yerel bir markette cüzi bir rakamla satışa sunulacak. Bu konuda gerekli anlaşmalarımızı yaptık, çölyaklı vatandaşlarımız bu ürünlere daha rahat bir şekilde ulaşacaktır” dedi.

Çölyak hastaları adına konuşan Van Çölyak Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gıyasettin Sevgin, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’ın bu projeyi hayata geçirmesinin çok anlamlı olduğunu ifade ederek şükranlarını dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından ‘Glütensiz Kafe ve Fırın’ın açılış kurdelesi kesilerek hizmete sunuldu. Tesisin gezilmesi ve ikramların sunulması ile program sona ererken, 'İnsan ve Sağlık Odaklı Sosyal Sorumluluk Projesi' bünyesinde hayata geçirilen 'Glütensiz Kafe' katılımcılardan tam not aldı. Kafede pide çeşitlerinden pizzaya, glütensiz tatlı çeşitlerinden ekmek ve simide kadar her şey bulunurken, paketli ürünlerin de satışa sunulacağı yaklaşık 100'ün üzerinde çeşit bulunuyor.