Pasinler’de Hasat Bayramı

Erzurum’un patates üretim deposu Pasinler Ovası’nda patates, ayçiçeği ve lahana hasadı için “Hasat Bayramı” programı düzenlendi.

Valilik ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, Pasinler ilçesinde düzenlenen programda, DAP İdaresi tarafından sağlanan patates tohumu desteğinin yanı sıra söküm makinası için tarla günü düzenlendi. Programda ayrıca, patatesle birlikte ayçiçeği ve lahananın da hasadı yapıldı.

Vali Okay Memiş, burada yaptığı konuşmada, Pasinler Ovası’nın yaklaşık 2 bin rakımda muhteşem bir yer olduğunu belirterek, çiftçilere verilen destekleri anlattı. Memiş, “Bizim derdimiz üretimi sağlıklı şekilde artırmak. Bunun için sürekli proje yapıyoruz. Bu ovada ürünü, bereketi ve tonajı artırmak için büyük projeler devam ediyor.” dedi.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı kurum olarak amaçlarının bölgenin sahip olduğu potansiyelleri değerlendirerek üretim ve istihdamı artırmak olduğunu söyledi. 2018’den itibaren bölgede patates üretimi ve katma değerinin artmasına yönelik 4 projeye yaklaşık 3 milyon lira destek verdiklerini belirten Demirdöğen, Pasinler ilçesinin sulu ve verimli arazilerinde yüksek miktarda üretimi yapılan patatesin, yüksek tohum maliyeti sebebiyle azalmasının önüne geçilip ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar da şunları dile getirdi: “Burada yüksek rakım ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı üretilen ürünlerin tat ve aroması farklı. Burada üretilen ürünlerle ülkemizdeki tarımsal üretime daha fazla katma değer sağlıyoruz. Çiftçilerimiz büyük emek ve zahmetlerle üretim yaparken bizler de desteklerle, hazırladığımız projelerle çiftçilerimize katkı sunmaya devam ediyoruz. İlimiz çiftçisi en zor şartlarda en iyi üretimi yapıyor. Onların bu emekleri ile Erzurum’da tarımsal üretim değerimiz son 20 yılda yaklaşık 17 kat arttı.”

Konuşmaların ardından beraberindekilerle hasadı yapılan ürünleri inceleyen Memiş, çiftçilerle patates topladı.

Programa, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, Pasinler Kaymakamı Emre Zeyrek, Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli, Devlet Su İşleri 8. Bölge Müdürü Oğuzhan Yavuz, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Erzurum’da şu ana kadar 35 bin dekar alandan 108 bin ton patates, bin 100 dekar alandan 12 bin ton lahana ve 49 bin dekar alandan ise 15 bin ton ayçiçeği üretimi gerçekleştirildi.